Ozonové generátory - Totální dezinfekce.

Ozonová dezinfekce českými generátory VirBuster.

Od začátku.

Ozon 03 vzniká působením elektrických výbojů nebo krátkovlnného ultrafialového záření (například UV-C) na molekuly obyčejného kyslíku. Ozon je složkou atmosféry a jeho tenká vrstva chrání povrch Země před působením ultrafialového záření.  Za normálních podmínek je to vysoce reaktivní plyn modré barvy a charakteristického zápachu s mimořádně silnými oxidačními účinky. Při teplotě −112 °C kondenzuje na kapalný tmavě modrý ozon a při −193 °C se tvoří červenofialový pevný ozon. Člověk ozon registruje při koncentraci menší než 0,1 ppm (citlivost se liší podle jedince). Je nestabilní a reakcí se rozkládá na obyčejný kyslík. Průběh reakce se zrychluje se stoupající teplotou a stoupajícím tlakem.

 

Využití ozonu 

Uměle vyráběný ozon se používá například k bezchlórové úpravě pitné vody, vody v bazénech, pro úpravu vody v potravinářském průmyslu, bělení a dalších průmyslových oblastech. Ve zdravotnictví se ozon používá dlouho a to jako oxidační činidlo. Masivnější rozšíření ozonového čištění nastává s dezinfekcí klimatizací v osobních vozech. Klimatizační jednotky v automobilech potřebují pravidelnou údržbu kvůli bakteriím a virům, které se usazují na výparnících a radiátorech. Čištění klimatizace se ale většinou řeší až při nepříjemném zápachu, který začne vydávat po několika letech užívání. Tlak na cenu čištění přivedl na scénu generátory ozonu, které dezinfikují kabinu vozu a průduchy topení/chlazení vozu. V domácnostech je využití vyvíječů ozonu novinka, dříve se maximálně zapnulo "Horské Sluníčko". S nástupem častějších virových epidemií typu SARS, se generátory ozonu kupují do domácností, zdravotních středisek, školek, dětských koutků atd. 

 

 

Používání generátorů - pravidla bezpečnosti

Oproti tzv. "pračkám vzduchu" je generátor ozonu velmi účinný dezinfekční přístroj, který má přísná pravidla použití. Zdravotními a bezpečnostními normami jsou stanoveny maximální hodnoty expozice ozonem. Ve vnitřních prostorách se maximální povolené hodnoty pohybují v rámci předpisů mezi 0,05 a 0,1 ppm. Ve venkovním prostředí je pro přízemní ozon stanoven limit na 120 µg/m3. Ozon je pro člověka nebezpečný zejména v plynném stavu. Při vdechnutí způsobuje dýchací potíže, bolesti hlavy, nevolnost, podráždění sliznic, očí a pokožky. Ve vysokých dávkách může ozon způsobit kolaps a následně i smrt. Ozon také ve větším množství způsobuje trvalé poškození plic. Důležité je vědět, že všechny ozonové generátory produkují ozon v množství, které v malé místnosti již po několika minutách dosáhne koncentrace desítek až stovek ppm.

Ozonové generátory se mohou používat pouze v prostorách bez přítomnosti živých osob, nebo živých zvířat!!! Taktéž živé rostliny časté používání ozonové dezinfekce zahubí

 

Závěr - proč generátory používat

Ozonová dezinfekce je levné a snadné čištění zamořených prostor. Při chřipkové epidemii se dá za pár minut eliminovat šíření virů v domácnostech, školách, čekárnách, nebo dopravních prostředcích. Nejmenší vyvíječe lze pořídit za cenu obyčejného mobilního telefonu a jeho životnost při používání v domácnosti je na dlouhá léta. Ve veřejných prostorách (fitness, šatny, kinosály, sociální zařízení) máme jistotu, že jsou ošetřeny veškerá místa i ta špatně dosažitelná.

Nabídka ozonových generátorů je široká a je potřeba pečlivě vybírat. U těchto přístrojů obvzláště platí, že kvalita a bezpečnost by měla být na prvním místě. Česká firma Diametral má s výrobou elektronických přístrojů dlouholeté zkušenosti, proto jejich řady generátorů ozonu VirBuster dosahují nejvyšší možné kvality. Od průmyslového zpracování v kovovém šasí, výkonným ventilátorem, bezpečnostních přepážek před vyvíječem až po precizní časovač. VirBuster je kompletně "Made in Czech Republic" s perfektním servisem a všemi potřebnými certifikáty.

Generátory ozonu fy. Diametral najdete v nabídce obchodu HW server s.r.o.. Objednávejte na našem e-shopu, pište, volejte pro veškeré dotazy.

Petr Burda: 607 090 474

                      burda@hw.cz