WLD Sensing Cable: Srdce systému WLD

Rychlé a spolehlivé detekování prvních kapek vody na odlehlých místech je pro mnoho podniků klíčové. Včasná detekce úniku vody není důležitá pouze pro datová centra a lékařské laboratoře, ale také šetří značné finanční prostředky v průmyslových zařízeních, fyzickém archivním skladu, hotelech, muzeích a dalších oblastech.Abychom vám přinesli spolehlivou a včasnou detekci úniku vody, ve společnosti HW group jsme vytvořili senzorový kabel typu A - srdce systému pro detekci úniku vody.

Různá filozofie detekce vody - WLD Senzorový kabel pro detekci úniku vody

Ve společnosti HW group používáme pro monitorování vzdálených míst dvě metody detekce vody:

  • SPOT detekce vody
  • WLD (detekce úniku vody) s senzorovým kabelem

SPOT detekce vody je z hlediska senzorů mnohem levnější, ale fyzické prostředí by mělo být upraveno tak, aby dodávalo vodu v minimálním množství k senzoru pro detekci vody. Upravení fyzického prostředí je obvykle mnohem dražší než samotný senzor.

WLD (detekce úniku vody) s senzorovým kabelem využívá senzorový kabel umístěný na místech, kde očekáváte první přítomnost vody. Voda (kapalina) je detekována po celé délce senzorového kabelu WLD. Z hlediska ceny senzoru je to dražší, ale umožňuje detekovat opravdu malé množství vody v reálných instalacích.

Zkušenosti z reálných instalací

Na trhu existuje několik typů senzorových kabelů pro detekci vody. Problém spočívá v tom, jak vybrat systém vhodný pro reálné budovy:

Senzorové kabely s omezením ohýbání musí být instalovány pod všemi ostatními kabely v budově a pevně upevněny na zemi. Zde bývá problém v zajištění správné instalace.

Nalezení místa s vodou na základě vzdálenosti detekce na senzorovém kabelu je skvělá funkce pro potrubí, ale ne pro budovy. Existuje zónový systém, který je mnohem snazší v reálné instalaci.

Některé senzorové kabely používají kapacitní detekci a využívají neizolované dráty jako součást senzorových kabelů. To je významný omezení pro instalace na kovových podlahách.

Nezřídka je nutné prodloužit senzorový kabel s ne-senzorovým kabelem. A většinou tato situace nastane až při instalaci, nikoli na základě připraveného projektu. Snadno řezatelný/prodlužitelný ne-senzorový kabel poskytuje velkou pomoc v těchto případech.

Ano, hovoříme o výrazně vyšší ceně z hlediska nákladů na instalaci, ale čas je v těchto aplikacích klíčový. Platíte za včasnou detekci vody (do 15 minut) nebo pozvání na plavání (do 15 hodin)?

HWg WLD detekční kabel

Senzorový kabel typu A pro detekci úniku vody od společnosti HW group je třístavový senzor navržený k detekci jakékoliv vodivé tekutiny po jeho povrchu.

Maximální délka zóny WLD je 185 metrů senzorového kabelu. Kapalina je detekována po celé délce senzorového kabelu WLD. To znamená, že celá zóna (oblast) je monitorována najednou jako celá oblast. Nemůžeme říci, na kterém přesném bodě (vzdálenosti) kabelu byla voda detekována, ale jsme schopni vodu detekovat rychle a spolehlivě.

Je doporučeno používat více zón WLD k detekci vodních skvrn, i v rámci stejné místnosti.

Každá zóna WLD hlásí 3 stavy monitorovací jednotce:

0 = Není zaplaveno

1 = Zaplaveno

2 = Odpojeno/poškozeno

To znamená, že budete také vědět, zda se něco stalo s kabelem, který udržuje monitorovanou zónu. Protože náš senzorový kabel je odolný a může být instalován různými způsoby díky svým vlastnostem, chceme se ujistit, že operátor ví nejen když je detekována voda, ale také když se něco stane s kabelem samotným.

Senzorový kabel WLD od společnosti HW group má několik jedinečných vlastností:

  • Bez omezení ohýbání

Na rozdíl od mnoha senzorových kabelů pro detekci vody nemá senzorový kabel WLD žádné omezení poloměru ohybu. Může být uvázaný a stále fungovat, což znamená, že instalace je snadná a nevyžaduje speciální školení. Senzorový kabel WLD od společnosti HW group lze instalovat společně s ostatními kabely v kabelovém systému. To vám může ušetřit spoustu peněz během instalace.

  • Bez omezení úchopu

Bodový tlak v rozumném rozsahu nezmění funkčnost kabelu. Můžete šlapat nebo tlačit na kabel bez spuštění poplachu. Dokonce může být vedeno i přes prah dveří.

  • Bez omezení stočení

Stejně jako jakýkoli jiný elektrický kabel, i senzorový kabel WLD může být stočený. Absence omezení stočení pro senzorový kabel WLD také znamená, že žádný pohyb kabelu po instalaci nezpůsobí falešný poplach.

  • Bez omezení opětovného použití

Po detekci kapaliny a případném zastavení záplav v monitorovaném zařízení se kabel jednoduše vysuší a obnoví svou primární funkci.

Návrh projektu s detekčními WLD kabely

Senzorový kabel WLD umožňuje implementaci monitorovacího systému detekce vody na povrchu, a nikoli pouze bodové detekce. Jeden nebo dva bodové detektory nestačí k monitorování velké plochy, zatímco s senzorovým kabelem a různými zařízeními WLD můžete vytvořit tolik zón, kolik potřebujete - v reálných scénářích ve větších zařízeních by mohlo být až 50 samostatných zón se kabelem instalovaným kolem celého obvodu místnosti nebo jakéhokoli jiného určeného prostoru.

Ano, senzorový kabel WLD je dražší ve srovnání s monitorováním úniku na základě bodového detektoru, ale je také mnohem rychlejší a spolehlivější při doručení poplachu, když je voda přítomna - jde o poplach s reakcí do 15 minut namísto hodin čekání, než jsou dva kontakty na detektoru řádně zaplaveny spolu se vším ostatním na podlaze.

S jednoduchou a rychlou instalací a dlouhodobou spolehlivostí systému WLD a jeho součástí kombinace senzorového kabelu s ne-senzorovými segmenty nakonec činí z tohoto systému ekonomickým řešením pro organizace, kde časná detekce i několika kapek kapaliny může znamenat zachránění celého podnikání.

Shrnutí

Systém WLD (detekce úniku vody) je založen na senzorovém kabelu typu A pro detekci. Celý systém WLD se skládá z různých produktů (s vstupy zóny WLD) určených pro různé scénáře použití - od menších instalací až po ty opravdu obrovské. Místa s LAN/WiFi nebo s LTE/NB-IoT konektivitou. Ale jako srdce každého systému WLD je senzorový kabel WLD připojený k konektoru zóny WLD, který je jeho nejdůležitější částí.