Vstupujeme do bytových domů, škol, racků a technologických místností.

 

Vytvoření, zprovoznění a elektronické řízení RFID vstupu do kanceláří, domů, bytů, škol, skladů apod. snad už ani nemůže být jednodušší. S řídicí jednotkou HWg SH4 je to skutečně velmi jednoduché.

Představte si dveře od domu, školy, kanceláře či jakéhokoliv jiného objektu či místnosti a možnost jejich odemykání ne mechanicky klíčem, ale jen přiblížením RFID čipu v podobě malé klíčenky k snímacímu panelu. Dveře se okamžitě během několik desítek milisekund automaticky odemknou a pustí příslušnou osobu dovnitř. To však jen v případě, že daná osoba má nastaven v řídicím systému přístup, resp. oprávnění otevřít ty konkrétní dané dveře. Někdo poznamená, že mít klíč a RFID čip je skoro to samé. Jenže jeden stejný RFID čip lze použít pro otevření různých dveří, pro které bude mít příslušná osoba nastavené právo vstupu a naopak neumožní přístup do místností a prostor, kde nemá co dělat. Takovou přístupovou tabulku lze navíc snadno předělat téměř "pár kliknutím myší" a například bez nutnosti někdy složité diskuze s nepříjemnou konkrétní osobou, která z nějakého důvodu nechce některé klíče vrátit, nebo je třeba ztratila. Navíc při ztrátě klíče jednou osobou je někdy nutné z bezpečnostních důvodů vyměnit celý zámek a otravovat třeba i dalších několik desítek lidí ohledně výměnu klíče za nový. Tedy nic příjemného jak pro postiženého ztrátou, tak pro ostatní uživatele stejných dveří.

Typické příklady použití RFID s HWg SH4

První typický příklad - malá i středně velká firma:
Zaměstnanec firmy má tlustý svazek mnoha různých klíčů, protože jeden je od hlavních dveří budovy firmy, druhý je od mezidveří v chodbě, třetí je od dveří kanceláře, kde pracuje, další od vstupních dveří výrobní haly, od zadních vchodových dveří apod. Navíc v kanceláři visí na věšáku klíče od skladu potřeb, od záchodu (zajištěné, aby je nenavštěvovali špinaví dělníci z výroby), od archivu starých dokumentů apod. To vše může naráz vyřešit jeden RFID čip a celofirmně instalovaná soustava RFID čteček, elektricky ovládaných zámků, několika řídicích krabiček, jako jsou například HWg SH4. Ty mohou pracovat jako zcela autonomní řídicí jednotky a není zcela nutné, jako u konkurenčních výrobků, mít nějaký serverový počítač s běžícím speciálním softwarem, kterého se běžní uživatelé tolik bojí. Zároveň i zde je samozřejmě tato možnost řízení z PC serveru velice dobře podporována, takže podle velikosti firmy je možné si zvolit nejvíce vyhovující řešení.

Druhý typický příklad - bytový dům:
Bytový dům s i několika desítkami obyvatel s několika dveřmi společných prostor. Ano zde obvykle se instalují na všechny dveře zámky s nastavením na stejný klíč, takže obyvatelé domu mají "jeden klíč na všechno". Ale dnes častá velká fluktuace obyvatel, zvláště nájemníků, může způsobovat i třeba nechtěné zapomenutí vrácení klíče či klíčů, které se následně mohou dostat do nepovolaných rukou osob, které v domě nemají co dělat. Další věc je zamykání domu např. na noc proti vniknutí zlodějů, které často v noci se vracející společensky unavený nájemník zapomene. To vše lze opět zajistit systém s RFID čipy a elektronicky řízeným zámkem přes krabičky SH4, který prostě automaticky odemkne i zamkne vždy při každém příchodu či odchodu. Při ztrátě RFID čipu se prostě jen jeho identifikační číslo vymaže z databáze a osobě se vydá nový RFID čip v hodnotě pár korun a zaregistruje do databáze. A je hotovo! Jednotky SH4 jsou navíc zcela samostatně fungující ovládací jednotky, takže jejich použití prakticky nevyžaduje žádné další náklady, jako je nějaký ovládací centrální pult apod. Buď se dají nastavit a kontrolovat lokálně z připojeného notebooku, nebo je lze připojit na internet a nastavovat odkudkoliv vzdáleně. Toto je výhodné pro domy, o které se stará nějaká "najatá" správcovská společnost, která tam má možnost řešit věci na dálku a tím nájemníci nemusí platit drahé výjezdy technika přímo k domu.

 Příklad běžící jednotky SH4 se zapojeným kitem tvořený RFID čtečkou s klávesnicí, elektricky ovládaným zámkem, magnetickým čidlem dveří. Součástí kitu je i několik RFID klíčenek. Navíc připojeno ještě odchozí tlačítko, které po stisku otevře zámek i bez přiložení RFID klíčenky.